Vragen? Bel 06-26016517

Hypnotherapie bij kinderen met functionele buikklachten

kinderen met buikpijn

Nicoline Bos, hypnotherapeut, PDS-therapeut, praktijk Nicoline Bos in Almere

Helaas komt PDS ook voor bij kinderen. Dit kan veel impact hebben op het kind, maar ook op de bezorgde ouders. Een van de behandelingen die effectief blijkt te zijn, is hypnotherapie. Hier lees je het verhaal van Max en zijn ervaring met deze therapie.

Het verhaal van Max

Max is een jongen van elf jaar die door de kinderarts vanuit De Kinderkliniek doorverwezen wordt. Hij heeft een paar keer per week heftige buikkrampen, vooral in de auto onderweg naar school. Alle onderzoeken sluiten een medische verklaring uit: met de darmen van Max is niets mis. Tijdens de intake geeft Max aan dat hij school superspannend vindt. Zijn moeder is bezorgd. “Max moet gewoon naar school. Door de buikpijn blijft hij te vaak thuis.”

Functionele buikklachten

Herken je in het verhaal van Max het verhaal van jouw eigen kind? Spanning, frustratie, zelfs boosheid. Alles is (medisch gezien) in orde en toch is er die pijn. Je kunt je afvragen of die pijn echt is of dat je kind ’alsof’ doet. De klachten die Max heeft, worden ’functionele buikpijn’ genoemd. Er is geen ziekte of beschadiging aan de darm te vinden, het probleem zit in de ‘bedrading’. Darmen kunnen hun eigen werking prima aansturen zolang er geen storingen tussenkomen. Spannende gebeurtenissen, angst, een darminfectie of een operatie in het buikgebied kunnen zo’n storing veroorzaken.

Hypnotherapie

In 2007 werd de eerste studie gepubliceerd over de behandeling van functionele buikklachten bij kinderen. Voor het eerst werd wetenschappelijk bewezen dat hypnotherapie effectief is in de behandeling van kinderen met deze klachten. Het vervolgonderzoek uit 2012 laat zien dat een groot deel van de kinderen vijf jaar na het stoppen met de behandeling nog steeds klachtenvrij is. Hypnotherapie blijkt de enige therapie die bij functionele buikklachten bij kinderen zo’n sterk en langdurig effect laat zien.

We spreken af dat we de therapie vijf weken een kans geven om Max te leren er zelf voor te zorgen dat zijn buik ‘zich vrolijker gedraagt’. Want dat is wat hij wil. Ook spreken we af dat Max elke dag naar school gaat. Er wordt niet meer over pijn gepraat, maar we gaan ons richten op wat wel fijn en leuk is. Max leert manieren om zich te ontspannen. In hypnose vormt hij zich een beeld hoe zijn buik zich vrolijk gedraagt en hoe hij de buik hierbij kan helpen. “Een voetbal die door mijn buik rolt en hem zacht maakt.” Met de school spreken de ouders af dat Max een plekje krijgt om de oefeningen te kunnen doen als hij last ervaart.

Hoe werkt dat dan?

De ervaringen van Max

Max ervaart al na een week verbetering. Hij doet dagelijks de oefening op school en kan de lessen goed volgen. Hij weet wat hij zelf kan doen om zijn klachten te beperken en doet dat ook. Voor het slapengaan doet Max oefeningen om zijn hoofd leeg te maken. Hij slaapt langer en rustiger.

Er zijn drie sessies nodig om een effect te bereiken. Na zes weken hebben we een videogesprek. Moeder geeft aan dat ze een totaal ander kind in huis heeft en hoort niets meer over de buikklachten. Nu kan Max zijn tijd aan voetbal besteden.

“Voor het eerst werd wetenschappelijk bewezen dat hypnotherapie zeer effectief is in de behandeling van kinderen met deze klachten.”

Praktijk Nicoline Bos

Almere Botplein 4 | 1317 SL Almere
Ermelo Tuinwegje 12 | 3851 MK Ermelo
nicoline@nicolinebos.nl
06 – 26 01 65 17

Facebook
LinkedIn

Aangesloten bij

Call Now Button
Spring naar toolbar