Skip to content

Angst & paniek

Last van angststoornis en paniekaanvallen? Hypnotherapie helpt!

Angst is een gevoel. Het is een waarschuwingssignaal van jouw lichaam dat er iets aan de hand is en dat je moet opletten. In beginsel een prima en waardevol gevoel. Het helpt je. Dit waarschuwingssysteem kan echter uit balans raken. Je gaat dan meer gevoelens van angst ervaren dan reëel is in een situatie. Ook kan het gebeuren dat je angst voelt in situaties waarin er schijnbaar helemaal niets aan de hand is. In die gevallen kan je ook wat paniekerig worden. Want je vraagt je af: wat is er nu aan de hand waardoor ik mij zo angstig voel? Als je daar geen antwoord op vindt en je maakt je zorgen, dan ontstaat er paniek. Hiermee kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Wanneer de angst de overhand krijgt

Je gaat gevoelens van angst en paniek koppelen aan situaties waarin jij je eerder angstig hebt gevoeld. Je gaat situaties vermijden, omdat je denkt dat je het dan niet hoeft te voelen. Bekende voorbeelden van situaties die liever vermeden worden zijn: drukte in winkels, kleine ruimtes/liften, spreken in groepen/vergaderingen, in de auto/trein/vliegtuig, op het schoolplein, in de bioscoop of in het restaurant, sollicitatiegesprekken, op straat of op de snelweg. Jij herkent vast wel jouw eigen situaties die je liever vermijdt.

 

Deze regelmatige en sterke vormen van angst en paniek, kunnen een grote grip op je leven krijgen. Geestelijk, lichamelijk en in je gedrag krijgt het steeds meer de overhand. Je bent er meer en meer mee bezig en het gaat je leven beheersen. Als je regelmatig momenten hebt, waarbij de spanning en de angst te veel wordt, heb jij het gevoel dat je de controle verliest. Je lichaam en geest moeten als het ware ontladen. Je kunt dan het gevoel krijgen dat je de controle over jouw gedrag verliest en jouw lichaam gaat zijn eigen gang.

 

Symptomen bij angst en paniek

Veelgehoorde lichamelijke symptomen bij angst en paniek zijn:

  • duizeligheid
  • wazig zien
  • een dof of tintelend gevoel in armen en vingers
  • blozen of zweten
  • slappe benen of knikkende knieën
  • een verlamd gevoel in je spieren
  • hartkloppingen
  • hoge ademhaling/hyperventilatie

Deze gevoelens zijn vaak heftig en geven je het gevoel dat er iets helemaal misgaat met jouw lichaam. Het overvalt je, je hebt het gevoel dat je de controle nu helemaal gaat verliezen, je gaat hyperventileren en soms kan je zelfs denken dat je een hartaanval krijgt of gaat flauwvallen. De gevoelens van angst en paniek die jij ervaart zijn weliswaar niet reëel, maar je voelt ze wel. Het zijn uitingen van jouw lichaam en geest dat er iets aan de hand is. Je kunt met jouw denken proberen de angst en de paniek de baas te blijven. Dit helpt soms ook wel, maar meestal onvoldoende. De heftige gevoelens nemen meestal de overhand.

 

Wat kan hypnotherapie voor jou betekenen?

Blijf niet te lang rondlopen met te veel spanning. Je kunt leren om jouw onbewuste spanning te verwerken. Hierdoor nemen jouw angst en spanningsklachten snel af. Je leert om vanuit rust naar de onderliggende oorzaken te kijken van jouw spanningen. Hierdoor leer je deze oorzaken verwerken en oplossen. Jouw klachten nemen snel af en worden daardoor snel te hanteren. Je paniek verdwijnt en je krijgt de controle terug op jouw leven. Na een poosje kunnen de angsten helemaal verdwijnen.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Indien je vragen hebt over hypnotherapie en wilt weten of deze behandeling geschikt is voor het oplossen van je eigen klachten of als je een afspraak wilt maken, neem dan contact op via het formulier hieronder of bel 06 – 26 01 65 17. Ik zal je dan zo snel mogelijk antwoorden.

 

Op de pagina contact vind je ook alle contactgegevens en daar is het ook mogelijk om online een afspraak te maken.

Contact opnemen

Call Now Button