Skip to content

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Last van het Prikkelbare Darm Syndroom PDS? Hypnotherapie helpt!

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook wel ‘spastische darm’ genoemd, is een veel voorkomende stoornis van het maagdarmkanaal. Je wordt dagelijks gehinderd door ernstige pijn in de buik, diarree, obstipatie, winderigheid, opgeblazen gevoel, krampen en pijn.

 

Kenmerkend voor PDS is dat alles medisch en fysiek gezien in orde is. Je krijgt dan van de artsen de diagnose PDS en in sommige gevallen medicatie en eetvoorschriften.  Dit kan weliswaar wat verlichting bieden, maar het resultaat is meestal onvoldoende. Je darmen blijven zich roeren en je hebt er last van. De klachten zijn vaak heftig en belemmeren jouw leven. Je gaat situaties vermijden en de PDS heeft een grote invloed op de kwaliteit van je leven, je gedrag, studie en/of werk en sociale activiteiten.

 

Wat voor een effect heeft PDS?

Als je last hebt van PDS, dan kom je nogal eens in een vicieuze cirkel terecht van onbegrip, klachten en een gevoel van neerslachtigheid en vermoeidheid. De stress die je van deze problemen ondervindt, heeft weer een negatieve invloed op de werking van jouw darmen. De PDS speelt steeds meer op. Er ontstaat een situatie waarin jij je machteloos en moedeloos gaat voelen omdat je het gevoel krijgt dat je er zelf al alles aan hebt gedaan wat je kunt en dat de artsen je ook niet verder kunnen helpen.

 

Toch is het goed dat je het hebt laten onderzoeken. De diagnose PDS is een lastige diagnose, maar betekent wel dat er medisch gezien niets ernstigs aan de hand is.

 

Hoe werkt het bij PDS?

De darmen zijn meterslange spieren die zeer gevoelig zijn voor spanning. De spieren in de darmen maken deel uit van je onbewuste zenuwstelsel. Dit betekent dat je de spieren van je darmen niet bewust kunt aansturen. Je darmen kan je niet bewust spannen of ontspannen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de spieren van je handen. Deze maken deel uit van je bewuste zenuwstelsel. En je kunt dus heel bewust zelf je handspieren aanspannen en ontspannen.

 

De darmspieren worden weliswaar niet bewust aangestuurd, maar op een onbewust niveau worden de spieren in de darmen wel degelijk aangestuurd. De spieren in de darmen reageren op spanning en ontspanning. Via je onbewuste mogelijkheden kan je een gezonde werking van de darmen dus wel beïnvloeden.

Hoe kan hypnotherapie helpen bij PDS?

Met hypnotherapie leer je contact te maken met je onbewuste mogelijkheden. Vanuit een diepe ontspanning en gerichte aandacht, richt jij je op een gezonde werking van jouw darmen. Hierdoor komen de darmen meer tot rust en worden ze daardoor minder gevoelig voor spanning en stress. Ik heb veel ervaring met de behandeling van PDS en de resultaten variëren van bemoedigend tot goed.

 

Voor de behandeling van PDS volg ik het darmmanagement programma. Dit programma is gebaseerd op het IBS (PDS) Protocol van Peter Whorwell en verder ontwikkeld met hypnotherapeutische methoden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij meer dan 80% van de cliënten die het darmmanagementprogramma volgt, de problemen afnemen en helemaal verdwijnen. Het darmmanagement richt zich op lichaam, gedrag, emoties en denken. De doelen van het programma zijn o.a.:

  • een natuurlijk herstel van het aangedane darmgebied
  • een ongestoorde (natuurlijke) stoelgang
  • het leren omgaan met stress (het vergroten van de stressbestendigheid)
  • het vergroten van het zelfvertrouwen (ik-sterkte)

Ik ben als hypnotherapeut geschoold in het Darmmangement programma en aangesloten bij de Vereniging van Samenwerkende PDS-therapeuten.

In juni 2018 is er een documentaire verschenen over hypnotherapie bij medische klachten Hypnose op Recept.

Meer weten over hypnotherapie bij PDS?

Heb je last van PDS, IBS (Irritable Bowel Syndrome), spastische darm of functionele buikpijn? Een oplossing voor je klachten of verlichting ervan is vaak eenvoudiger dan je voor mogelijk hield. Indien je vragen hebt over hypnotherapie en het darm­management­programma en wilt weten of deze behandeling geschikt is voor het oplossen van je eigen klachten, neem dan contact op. Bel 06 – 26 01 65 17 of vul hier je gegevens in, ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook hier online een afspraak maken. 

Contact opnemen

Call Now Button