Skip to content

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP Programmeren is een veel gebruikte techniek bij hypnotherapie

NLP is de afkorting van Neuro Linguïstisch Programmeren. Neuro verwijst naar ons denken, onze geestelijke activiteit. Linguïstisch verwijst naar de taal die we gebruiken om te communiceren met anderen en binnen onszelf. Programmeren verwijst naar het stimuleren van veranderingen.

 

Ook wordt wel eens gezegd dat de letters NLP staan voor Nieuwe Leer Processen. In dit geval duidt de omschrijving op de veranderingstechnieken en oefeningen waarmee je dit nieuwe leren in gang kunt zetten. In hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van deze leerprocessen en via de technieken van NLP worden leerprocessen op gang gebracht. Het leren vindt bewust en onbewust plaats.

 

De dingen die je tegen jezelf zegt, hebben krachtige invloed op jouw leven.

Wat kan NLP voor jou betekenen?

De kern van de dingen die jij tegen jezelf en anderen zegt, is vaak al in de jeugd ontstaan. En je hebt ze tot jouw eigen overtuigingen gemaakt. Naarmate je ouder wordt, worden deze overtuigingen sterker. Jouw ervaringen koppel je ook steeds aan deze overtuigingen, waarmee de overtuiging steeds sterker wordt. Jouw gedachten krijgen als het ware steeds vorm. Bovendien zeg jij deze dingen niet alleen tegen jezelf, maar meestal ook tegen anderen.

 

Voorbeeld:
Een vrouw van 27 gaat aan een nieuwe baan beginnen met de overtuiging: ‘ik kan dat niet’. Zij voelt zich onzeker, is bang om te mislukken en gaat daardoor fouten maken. In de proeftijd wordt haar contract beëindigd. De vrouw ervaart de bevestiging van haar overtuiging. Haar gedachten hebben vorm gekregen. En haar overtuiging is weer sterker geworden. In de therapie werken wij aan het herprogrammeren van overtuigingen.

Wat zijn jouw overtuigingen en wat roepen ze bij jou op?

Zijn deze overtuigingen wel zo sterk? En kloppen ze wel? Overtuigingen zijn als het ware citaten die jij van anderen hebt geërfd en die jij nog steeds gebruikt. Het gevoel dat jij hebt bij een citaat in jouw hoofd, maakt dat het zo krachtig is.

 

Voorbeelden van citaten:
•  Ik moet voor anderen zorgen
•  Ik moet mijn beurt afwachten
•  Ik kan dat niet
•  Ik heb gelijk

Welk citaat gebruik jij regelmatig? En ga dan eens na:
•  Welk gevoel roept dit citaat bij jou op?
•  Is dit citaat helpend of belemmerend?
•  Ben jij je bewust dat er ook andere citaten mogelijk zijn?

NLP in de therapie

In de therapie werken we ook met deze overtuigingen en citaten. En dit doen we in de vorm van metaforen. Via metaforen kan je je onbewust bewust worden dat er nog andere citaten mogelijk zijn. Metaforen zijn eigenlijk ook citaten. Het zijn verhaaltjes, sprookjes die anderen hebben meegemaakt of hebben verzonnen. De overeenkomst tussen de metafoor en het citaat is dat ze beiden een boodschap hebben. Het verschil is, dat het citaat dwingend is. De boodschap in de metafoor is subtiel. Een metafoor geeft je de keus er wel of niets mee te doen. Geeft je de mogelijk er wel of niet over na te denken. Via metaforen kan je gaan visualiseren hoe het ook zou kunnen zijn. Jouw eigen visualisaties spreken jouw verbeeldingskracht en jouw eigen creativiteit aan. Dit wordt gestimuleerd door de metaforen. Hierdoor ga jij andere mogelijkheden zien en kun je jouw eigen citaten opnieuw programmeren.

 

Voorbeelden:

Citaat: Ik moet voor anderen zorgen
Herprogrammering: Ik mag mijn grenzen aangeven

Citaat: Ik moet mijn beurt afwachten
Herprogrammering: Ik mag vragen om wat ik nodig heb

Citaat: Ik kan dat niet
Herprogrammering: Ik kan leren en oefenen om het onder de knie te krijgen

Citaat: Ik heb gelijk
Herprogrammering: Anderen hebben een mening die even waardevol is

Wat levert NLP je op?

Je wordt je bewust van jouw eigen citaten en overtuigingen en wanneer deze belemmerend of ondersteunend zijn. Je ontdekt mogelijke herprogrammeringen van overtuigingen waar jij je niet eerder van bewust was. Als je buiten je eigen kaders kunt denken, voel je meer en ervaar je ruimte voor ontspanning en vrijheid. Je bent in staat om een keuze te maken in je persoonlijke citaten en persoonlijke programmering. Jouw programmering komt hiermee in overeenstemming met je denken en voelen. Zo ontstaat balans in je denken en voelen en programmeer je jouw eigen leven. Je leert om meer vrijheid binnen je eigen gevoelswereld en belevingswereld te ervaren.

 

Er ontstaat ontspanning en rust als jouw denken jouw gevoel ondersteunt én als jouw gevoel jouw denken ondersteunt.

Meer weten over hypnotherapie en NLP?

Indien je vragen hebt over hypnotherapie en NLP en wilt weten of deze behandeling geschikt is voor het oplossen van jouw eigen problemen, maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 06 – 26 01 65 17 of vul hier je gegevens in, ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook hier online een afspraak maken.

Contact opnemen

Call Now Button