Skip to content

Lichamelijke (somatische) klachten

Last van lichamelijke klachten? Hypnotherapie helpt!

Onder somatische klachten vallen lichamelijke klachten, waar wel of geen duidelijke lichamelijke oorzaken voor aan te wijzen zijn. Bij de eerste categorie is er door de huisarts of speciallist een diagnose gesteld en wordt er een behandeling gestart of medicatie voorgeschreven. Maar van alle mensen die bij de huisarts komen, heeft bijna de helft lichamelijke klachten die niet goed te verklaren zijn: bij medisch onderzoek is er geen ziekte of lichamelijke afwijking te vinden die de klachten goed verklaart. Hieronder kunnen diverse onverklaarbare pijnklachten, maag- en darmklachten, vermoeidheid of neurologische klachten vallen.

 

Lichamelijke (somatische) klachten zonder aanwijsbare oorzaak

Als jij last hebt van lichamelijke klachten, waarvoor door de huisarts of de specialist geen oorzaak kan worden gevonden, heb jij vaak al een lang traject achter de rug van onderzoeken en testen. Soms heb jij wel een diagnose gekregen waarbij jouw klachten worden erkend, maar kan er met medicatie of andere hulpmiddelen geen behandeling plaatsvinden, omdat er geen lichamelijke oorzaak aanwijsbaar is.

 

Hoewel de medici dan wel een diagnose geven en kunnen vaststellen dat de klachten reëel zijn, krijg jij verder geen behandeling. Diagnoses die hierbij kunnen worden gegeven zijn onder andere Stress, Angsten, Hyperventilatie, SOLK, PDS of spastische darm en conversiestoornis.

Als jij jouw klachten wilt gaan oplossen met hypnotherapie, is het goed dat jij deze wel eerst hebt laten onderzoeken door de huisarts of de specialist. Zelfs als de diagnose is dat de lichamelijke oorzaak niet wordt gevonden. Hoewel het moeilijk kan zijn om je bij deze diagnose neer te leggen, is hiermee wel uitgesloten dat er iets (ernstigs) lichamelijks aan de hand is en kan jij zelf via hypnotherapie aan de slag om jouw klachten te reduceren.

 

Lichamelijke (somatische) klachten met aanwijsbare oorzaak

Als jij last hebt van lichamelijke klachten waarvoor jij al een diagnose hebt van de dokter, kan het zijn dat jij onvoldoende baat hebt bij de geboden behandeling met medicatie of anderszins. Denk hierbij onder andere aan hoofdpijn, migraine, maagklachten, darmklachten, fybromyalgie, nek- en rugpijnen, spanningsklachten in jouw spieren. Ook kan het zijn dat jij wilt onderzoeken of jij op een andere manier met deze problemen kunt omgaan. Hypnotherapie kan je hierbij helpen.

 

Hypnotherapie bij lichamelijke (somatische) klachten?

Bij lichamelijke klachten spelen (onbewuste) spanningen mee in het voortbestaan/verergeren van de problemen. Elke stressfactor geeft een lichamelijke reactie. Via hypnotherapie kan jij in contact komen met de oorzaken die onder jouw klachten liggen. Vaak kan het al enorm helpen als jij leert om de signalen die jouw lichaam geeft te herkennen en te erkennen door rechtstreeks zicht te krijgen op de oorzaken. Het lichaam hoeft dan geen lichamelijke reacties af te geven of steeds minder, omdat jij op een andere manier leert luisteren en leert omgaan met de oorzaken.

 

Dit maakt onverklaarbare lichamelijke klachten dan een stuk minder onverklaarbaar. Bij lichamelijke klachten heeft het reduceren van stress en spanningen en zeer gunstige invloed op de klachtbeleving.

Vaak zijn deze klachten helemaal niet zonder aanwijsbare oorzaak, maar te wijten aan stress

(Prof. dr. Christina van der Feltz-Cornelis, maart 2014)

Meer weten over hypnotherapie?

Indien je vragen hebt over hypnotherapie en wilt weten of deze behandeling geschikt is voor het oplossen van jouw eigen klachten, maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 06 – 26 01 65 17 of vul hier je gegevens in, ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook hier online een afspraak maken. 

 

Bedenk wel dat lichamelijke klachten uitsluitend behandeld kunnen worden nadat jij je eerst hebt laten onderzoeken door een arts die een diagnose heeft gesteld.

Contact opnemen

Call Now Button