Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook bekend als ‘spastische darm’, is een veelvoorkomende aandoening van het maag-darmstelsel. Dagelijks ondervindt men hinder van ernstige buikpijn, diarree, constipatie, winderigheid, een opgeblazen gevoel, krampen en pijn.
Kenmerkend voor PDS is dat medisch en fysiek gezien alles in orde lijkt. Na de diagnose PDS door artsen krijg je soms medicatie en voedingsadviezen. Hoewel dit enige verlichting kan bieden, is het resultaat vaak niet afdoende. De darmklachten blijven bestaan en veroorzaken ongemak. Deze klachten kunnen intens zijn en een belemmering vormen voor je dagelijks leven. Ze kunnen leiden tot het vermijden van bepaalde situaties en hebben een significante impact op de kwaliteit van je leven, je gedrag, je studie en/of werk, en je sociale activiteiten.
Wat voor een effect heeft PDS?
Wanneer je lijdt aan PDS, beland je vaak in een vicieuze cirkel van onbegrip, klachten, neerslachtigheid en vermoeidheid. De stress die deze problemen met zich meebrengen, beïnvloedt negatief de werking van de darmen, waardoor de PDS-symptomen verergeren. Dit kan leiden tot gevoelens van machteloosheid en moedeloosheid, vooral als het lijkt dat zowel persoonlijke inspanningen als medische hulp geen uitkomst bieden.
Het is echter positief dat er onderzoek naar is gedaan. Hoewel PDS een complexe diagnose is, geeft het aan dat er geen ernstige medische aandoening aanwezig is.
Hoe werkt het bij PDS?
De darmen zijn meterslange spieren die zeer gevoelig zijn voor spanning. De spieren in de darmen maken deel uit van je onbewuste zenuwstelsel. Dit betekent dat je de spieren van je darmen niet bewust kunt aansturen. Je darmen kan je niet bewust spannen of ontspannen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de spieren van je handen. Deze maken deel uit van je bewuste zenuwstelsel. En je kunt dus heel bewust zelf je handspieren aanspannen en ontspannen.
De darmspieren worden weliswaar niet bewust aangestuurd, maar op een onbewust niveau worden de spieren in de darmen wel degelijk aangestuurd. De spieren in de darmen reageren op spanning en ontspanning. Via je onbewuste mogelijkheden kan je een gezonde werking van de darmen dus wel beïnvloeden.
Hoe kan hypnotherapie helpen bij PDS?
Hypnotherapie stelt je in staat om in contact te komen met je onderbewuste vermogens. Door diepe ontspanning en gefocuste aandacht te combineren, kun je je richten op het gezond functioneren van je darmen. Dit leidt tot meer rust in de darmen, waardoor ze minder gevoelig worden voor spanning en stress. Mijn ervaring met de behandeling van PDS is uitgebreid en de resultaten zijn variërend van bemoedigend tot zeer goed.
Ik volg het darmmanagementprogramma voor de behandeling van PDS. Dit programma, gebaseerd op het IBS-protocol van Peter Whorwell, is verrijkt met hypnotherapeutische technieken. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat meer dan 80% van de deelnemers aan het programma verbetering of volledige verlichting van symptomen ervaart. Het programma focust op het lichaam, gedrag, emoties en cognitie. De doelstellingen omvatten:
– Natuurlijk herstel van het getroffen darmgebied
– Een ongestoorde, natuurlijke stoelgang
– Het leren hanteren van stress en verhogen van stressbestendigheid
– Versterking van zelfvertrouwen
Ik ben als hypnotherapeut geschoold in het Darmmangement programma en aangesloten bij de Vereniging van Samenwerkende PDS-therapeuten.
In juni 2018 is er een documentaire verschenen over hypnotherapie bij medische klachten Hypnose op Recept.
Meer weten over hypnotherapie bij PDS?
Heb je last van PDS, IBS (Irritable Bowel Syndrome), spastische darm of functionele buikpijn? Een oplossing voor je klachten of verlichting ervan is vaak eenvoudiger dan je voor mogelijk hield. Indien je vragen hebt over hypnotherapie en het darmmanagementprogramma en wilt weten of deze behandeling geschikt is voor het oplossen van je eigen klachten, neem dan contact op. Bel 06 – 26 01 65 17 of vul hier je gegevens in, ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook hier online een afspraak maken.